X
GO

Lumenjtë

Lumenjtë

Lumi Ereniku

Buron nga liqeni i akullnajeve të Gjeravicës dhe derdhet në Drinin e Bardhë. Është më tepër lum fushor, sepse në 2/3 e rrjedhjës kalon nëpër pjesë të ulëta me një lartësi mbidetare prej 300-500 m


Lumi Drini i Bardhë

Buron në malin Zhleb të Pejës, afër fshatit Radavc. Afër Kukësit bashkohet me Drinin e Zi që buron nga Liqeni i Ohrit afër Strugës dhe me emrin Drini derdhet në lumin e Bunës, një degë e formuar pas një përmbytjeje në shek. XIX, dhe në Detin Adriatik. Për shkak të liqejve artificialë të Fierzës, Komanit dhe të Vaut të Dejës, një pjesë e Drinit është e lundrueshme.


Lumi Krena

rmbajtja do të shtohet së shpejti


Liqeni i Radoniqit

Liqe artificial, i cili mori emrin e fshatit të përmbytur me krijimin e tij. Furnizon me ujë rreth 214.000 banorë të qytetit të Gjakovës dhe të Rahavecit dhe të fshatrave përreth. Shfrytëzohet edhe për ujitjen e 10.500 ha tokë. Zë vendin e dytë në Kosovë për kah sipërfaqja prej 5.62 km2. Kapaciteti i digës së tij është 113 milion m3 ujë, që mjafton për furnizim me ujë gjatë tërë vitit.

Print
Categories: Kultura
Tags:

Theme picker