X
GO

SHKUGËZA

SHKUGËZA
Pjesa e qytetit e njohur si “ SHKUGËZA” është një pjesë mjaftë e rëndësishme dhe atraktive e qytetit, e cila zë vend për tu vizituar dhe shijuar natyrën e gjelbër të mbushur me Pisha ...

Kodra e Çabratit

Kodra e Çabratit
Paraqet një përmendore të rëndësishme kulturore historike, ku u zhvilluan beteja të armatosura gjatë gjithë historisë së Gjakovës deri në luftën e fundit të UÇK-së

Lumenjtë

Lumenjtë

Lumi Ereniku, Lumi Drini, Lumi Krena, Liqeni i Radoniqit.

Malësia e Gjakovës

Malësia e Gjakovës
Shtrihet në lindje të Alpeve Shqiptare në Republikën e Shqipërisë dhe vazhdon edhe jasht kufirit të saj deri në disa vendbanime afër Gjakovës dhe Junikut.

Arsimi i Gjakovës

Arsimi i Gjakovës
Gjakova ka një traditë të hershme të arsimit  qysh me fillimin e jetës qytetare në te, që kur Sylejman Hadim aga, ndërtoj dhe vakëfoj, (1594-1595), pos hanit, hamamit, disa dyqaneve, një xhami, një mejtep, një bibliotekë.

Muzik Art dhe Letërsi

Muzik Art dhe Letërsi
Komuna e Gjakovës është e njohur për traditë të gjatë në shumë sektor të kulturës, si muzikë, art pamor dhe skenik, letërsi etj.

Komplekse Ndërtimore

Komplekse Ndërtimore

Tërësia urbanistike e Çarshisë së Madhe, Kompleksi i Sukës së Cërmjanit, Hanet e Haraçisë.

Monumente Arkeologjike

Tumulë ilire, Mbeturinat ndërtimore në fshatin Raçë, Çeta e Profetënve e Pjetër Bogdanit.

Muze

Muzeu Rajonal

Muze

Muzeu Rajonal dhe Seksioni i Etnografisë - Muzeu Rajonal në Gjakovë si institucion me rëndësi të posaqme shoqërore, është themeluar në vitin 1951 me kërkesën e Shoqatës së Lufëtarëve të LNC-së, me qëllim që të mblidhet dhe të ruhet materiali dokumentar si dhe foto-materiali i periudhës së luftës (1941-1944).

Kulla dhe Shtëpi Antike

Kulla dhe Shtëpi Antike

Shtëpia e Abdullah pashë Drenit, Shtëpia e Sylejman Vokshit, Kulla e Mustafa Vokshit, Kulla e Hysni Koshit, Sahat Kulla, Kulla e Tasim Beut, Kulla e Ismet Currit, Shtëpia e Shahin Kryeziut, Shtëpia e Rexhep Haxhi Ismailit, Shtëpia e Qamil Haxhibeqirit, Shtëpia e Hasan Polloshkës, Terzihaneja.

Ura

Ura
Ura e Tërzive, Ura e Tabakëve, Ura e Taliqit, Ura e Fshejtë.

Xhami

Xhami

Xhamia e Hadumit, Xhamia e Hasan agës, Xhamia e Mahmut Pashës, Xhamia e Kusarëve, Xhamia e Mullajusufit.


Kisha

Kisha

Kisha e Shën Palit dhe Shën Pjetrit, Kisha e Shën Ndout - Gjakova kishte një traditë fetare katolike.

Teqe

Teqe

Tyrbja e Çikave, Teqeja e Shejh Eminit, Teqeja e Shejh Danjollit, Teqeja e Madhe, Teqeja e Bektashinjve, Teqeja e Babës Ali, Teqeja e Shejh Banit.

Mejtepe dhe Medrese

Mejtepe dhe Medrese

Mejtepi Ruzhdije, Medreseja e Madhe, Medreseja e Vogël, Ndërtesa e Normalës së Gjakovës.

Përmendore

Përmendore

Lapidari kushtuar dëshmorëve të vrarë në luftë kundër Maxhar pashës, Eshtërorja e luftëtarëve të vrarë të LANÇ, Shtatorja e Sylejman Vokshit, Shtatorja e Nënës Tereze, Përmendorja kushtuar UÇK-së, Përmendorja e Tom Lantosit, Busta e Asim Vokshit, Busta e Emin Durakut, Busta e Mustafa Bakisë, Busta e Bajram Currit, Busta e Hajdar Dushit, Busta e Mazllom Këpuskës.

RSS

Theme picker