X
GO

Malësia e Gjakovës

Malësia e Gjakovës

Shtrihet në lindje të Alpeve Shqiptare në Republikën e Shqipërisë dhe vazhdon edhe jasht kufirit të saj deri në disa vendbanime afër Gjakovës dhe Junikut. Në jug shtrihët deri në Liqenin e Fierzës. Deri më 1913 përbënte një tërësi kompakte, e cila ishte e lidhur ekonomikisht, politikisht, kulturalisht dhe në çdo pikëpmje tjetër me Gjakovën me rrethinë. Aty ishin qendrat e fiseve historike të Krasniqës, të Gashit dhe të Bytyçit, krerët e të cilave jetonin në Gjakovë.

Në Shqipëri përbën një njësi administrative, një bashki me qendër në Bajram Curr, të ndarë në 7 komuna me 70 fshatra, me 42.824 banorë. Ka një natyrë shumë të bukur me mjaft kontraste, me ambient krejtësisht të pandotur, me folklor të pasur, me ushqim karakteristik, me bimësi të pasur e karakteristike, me lumenj me ujë shumë të pastër, me liqenj të vegjël natyrorë në lartësi të mëdha, me shpella karakteristike, me maja të thepisura në formë kreshtash, me lugina malore si gjeoparqe – që të gjitha këto e bëjnë këtë krahinë vend me vlera të mëdha të të gjitha llojeve të turizmit veror dhe dimëror, vend të përshtatshëm për zhvillimin e sporteve dimërore e verore, për gjueti e për peshkim.

Print
Categories: Kultura
Tags:

Theme picker