X
GO

Kulla e Mustafa Vokshit e shek. XIX

Rr. Mithat Frashëri

Kulla e Mustafa Vokshit e shek. XIX

Kullë dykatëshe tullash e vëllaut të S. Vokshit, Mustafait, veprimtar i Lëvizjë Kombëtare Shqiptare.

Aty lindi, i biri, Beqir Vokshi, pjesëmarrës një kryengritjet kundërosmane 1910-1912 dhe në të gjitha ngjarjet tjera të bujshme deri më 1918, kur formohët Komiteti për Mbrojtjën Kombëtare të Kosovës, anëtar i të cilit ishte si përfqësues i Gjakovës, pastaj u zgjodh ndihmës i Sekretarit të Komiatetit.

Dha kontribut të madh në përgatitjën e informacionit statistikor, të nevojshëm për denoncimin e terrorit serb në Kosovë.

Ishte komandant i Zonës Neutrale të Junikut deri më 1923.

La disa vjersha patriotike në dorëshkrim.

Është dekoruar me Urdhërin për Veprimtari Patriotike të Klasit I.

Sabrije Vokshi iu bashkua, që në rini, lëvizjës së rezistencës kundër pushtimit serb, duke e ndihmuar të vëllanë, Beqirin, në Zonën Neutrale të Junikut deri më 1923.

Print
Categories: Trashëgimia
Tags:

Theme picker